C

Osnove

Namestitev prevajalnika MinGW

Da bomo lahko sestavljali in prevajali programe v programskih jezikih C in C++, bomo potrebovali nekaj programov, ki jih moramo najprej namestiti na svoj računalnik, potem pa še pripraviti za delo. Potrebovali bomo prevajalnik, dokumentacijo in urejevalnik.

Navodila za namestitev so prilagojena operacijskemu sistemu Windows. Namestitev je bila preizkušena samo v okoljih Windows XP in Windows 7. Navodila uporabljajte na lastno odgovornost.

Prevajalnik

Domača stran prevajalnika MinGW je na naslovu http://www.mingw.org/.

Ime: Minimalist GNU for Win32
Datoteka: mingw-get-inst-20120426.exe
Velikost: 662.689 zlogov

Če imate že nameščeno katero od starejših različic prevajalnika, jo najprej odstranite.

Poženite namestitveni program in sledite navodilom, ki jih izpisuje. Za večino uporabnikov bodo privzete nastavitve čisto v redu, če pa želite, lahko določite, kam naj se prevajalnik namesti (privzeta mapa je C:\MinGW). Še nekaj opažanj:

  1. Dostikrat nalaganje kakšnega paketka spodleti in potem tistih paketkov ne namesti. Rešitev je ponovno pognati instalacijo (paketkov, ki so že nameščeni ne bo nalagal/nameščal še enkrat) in če je treba še enkrat, dokler mu ne uspe uspešno naložiti vsega kar rabi.
  2. Priporočljivo je izbrati opcijo "Use pre-packed repository catalogues". Če izberemo "Download latest ...", ima še posebej veliko težav.

Po namestitvi prevajalnika moramo nastaviti še sistemsko spremenljivko PATH (sistemsko pot). V njej so zapisana imena tistih map, v katerih se nahajajo programi, ki jih pogosto uporabljamo. Imena map so ločena s podpičjem. Trenutno vrednost sistemske poti si ogledamo tako, da v ukazni vrstici (Command Prompt) vtipkamo ukaz path.

V sistemsko pot moramo vpisati pot do mape, v kateri se nahajajo programi, ki sestavljajo prevajalnik. Ti so v podmapi bin v mapi, kamor smo namestili prevajalnik. Običajno bo to mapa C:\MinGW\bin. Če je v sistemski poti že vpisana pot do prevajalnika, bomo obstoječo pot samo popravili, sicer pa bomo ime mape dodali na konec sistemske poti (ne pozabite na podpičje). Kako nastavimo vrednost sistemske poti je odvisno od tega, katero različico sistema Windows imamo.

Sistemsko pot nastavite tako, da v nadzorni plošči (Control Panel) poženete System. Če imate Windows 7, morate v oknu, ki se odpre, izbrati še Advanced system settings (levo zgoraj). Odprlo se bo pogovorno okno, v katerem izberite kartico Advanced ter kliknite na gumb Environment Variables. Odprlo se bo novo pogovorno okno, v katerem lahko nastavljate sistemske spremenljivke. Razdeljene so v dve skupini. Sistemske so za vse uporabnike računalnika (nastavlja jih lahko samo administrator), uporabniške pa so samo vaše. Če imate administratorske pravice, nastavite sistemsko, sicer pa uporabniško spremenljivko PATH. Sprememba sistemske poti bo vidna samo v novih oknih Command Prompt.

Dokumentacija

Dokumentacija za programiranje ni nujno potrebna, je pa lahko v veliko pomoč. Obstajajo različne vrste dokumentacije v različnih oblikah. Dobimo jo tudi v obliki CHM.

Ime: C++ Reference
Datoteka: cpp.chm
Velikost: 472.251 zlogov

Namestitev je preprosta. Datoteko shranite v primerno mapo na disku (priporočam podmapo Help v mapi, kamor ste namestili prevajalnik). Ker je datoteka dobljena na internetu, je treba zaradi varnosti njeno vsebino ročno odblokirati. To storimo z desnim klikom na datoteko, izberemo Properties in v pogovornem oknu, ki se odpre, kliknemo gumb Unblock. Da bo pomoč hitro dostopna, si na namizju ali v meniju Start napravite bližnjico do datoteke.

Urejevalnik

Za sestavljanje programov v programskem jeziku C ali C++ lahko uporabimo katerikoli urejevalnik znakovnih datotek. V sistemu Windows je že vgrajen program Notepad (Beležnica), ki pa je za resno delo preveč okoren, zato bomo namesto njega uporabljali urejevalnik TextPad. Ta ima vgrajenih precej dodatnih možnosti, ki nam bodo v pomoč pri programiranju (avtomatsko številčenje vrstic, barvno označevanje programske kode, avtomatsko zamikanje, klic prevajalnika in programa iz urejevalnika ...).

Ime: TextPad 6.1.3
Datoteka: txpeng613.zip
Velikost: 4.097.838 zlogov

Razpakirajte in poženite namestitveni program in sledite navodilom, ki jih izpisuje. Za udobno programiranje je potrebno po namestitvi spremeniti še precej privzetih nastavitev. Te spreminjamo v pogovornem oknu, ki ga dobimo v meniju Configure z izbiro Preferences.