HTML

Uvod
XHTML 1.1
Elementi

Seznami

Sezname v HTML uporabimo, kadar želimo po vrsti našteti več stvari. Obstaja več vrst seznamov, ki jih uporabljamo za naštevanje, številčenje ali opisovanje.

Neoštevilčeni seznam

Za naštevanje uporabimo element ul (unordered list), znotraj katerega naštejemo elemente li (list item), ki predstavljajo posamezne točke seznama.

Shrani nastevanje.html
<ul>
   <li> analiza </li>
   <li> algebra </li>
   <li> računalništvo </li>
   <li> topologija </li>
   <li> verjetnost </li>
</ul>

Oštevilčeni seznam

Za številčenje uporabimo element ol (ordered list), znotraj katerega naštejemo elemente li (list item), ki predstavljajo posamezne točke seznama.

Shrani stevilcenje.html
<ol>
   <li> analiza </li>
   <li> algebra </li>
   <li> računalništvo </li>
   <li> topologija </li>
   <li> verjetnost </li>
</ol>

Opisni seznam

Opisovanje je malo bolj zapleteno kot naštevanje in številčenje. Uporabimo element dl (definition list), znotraj katerega naštejemo elemente dt (definition term) in dd (definition description). Prvi predstavljajo pojme, ki jih opisujemo, drugi pa njihove opise.

Shrani opisovanje.html
<dl>
   <dt> ANA </dt>
   <dd> analiza </dd>
   <dt> ALG </dt>
   <dd> algebra </dd>
   <dt> RAC </dt>
   <dd> računalništvo </dd>
   <dt> TOP </dt>
   <dd> topologija </dd>
   <dt> VER </dt>
   <dd> verjetnost </dd>
</dl>

Gnezdenje seznamov

Omenjene vrste seznamov lahko tudi gnezdimo. To pomeni, da lahko naredimo seznam znotraj drugega seznama (kot točko ali njen del). Pri tem moramo paziti, da značke zaključujemo v obratnem vrstnem redu, kot jih odpiramo.

Shrani gnezdenje.html
<dl>
   <dt> <b>Sestavine:</b> </dt>
   <dd>
      <ul>
         <li> 100g moke </li>
         <li> 10g sladkorja </li>
         <li> skodelica vode </li>
         <li> 2 jajci </li>
         <li> sol, poper </li>
      </ul>
   </dd>
   <dt> <b>Postopek:</b> </dt>
   <dd>
      <ol>
         <li> zmešaj suhe sestavine </li>
         <li> dolij vodo </li>
         <li> mešaj 10 minut </li>
         <li> daj v pečico za eno uro pri 300 stopinjah </li>
      </ol>
   </dd>
   <dt> <b>Opombe:</b> </dt>
   <dd> Recept lahko izboljšaš tako, da dodaš rozine. </dd>
</dl>